biografie

culinaire helden

Maggie Beer

Matt Preston

Janny van der Heijden

in haar vrije tijd

Nederlands geboren

Australië groot gebracht

Indische roots

Getrouwd, moeder en oma

Houd van

muziek, dansen en reizen

Sociaal-dier en heeft

graag familie en vrienden

om zich heen

Na ruim 30 jaar ervaring als managementassistente en evenementen coördinator realiseerde Francis zich dat haar passie en toekomst in de culinaire wereld ligt.

In 2012 publiceert ze samen met haar nichtje een familie kookboek. Hierin vereeuwigen ze familierecepten;  de authentieke Indonesische keuken "zoals mama het maakte".

Ze stelt zich beschikbaar, volgt haar passie en begint met het geven van workshops en demo's voor groepen en op evenementen.

Om zichzelf uit te dagen volgt ze culinaire cursussen en verkent ze haar grenzen door aan wedstrijden mee te doen. Na voorrondes doet ze in augustus 2013 mee in The Taste met Herman den Blijker en Robert Kranenborg.  In deze wedstrijd haalt ze de TV auditie rondes. 
In november 2013 word ze geselecteerd om deel te nemen aan de 1e Saya Gouden Rijstkom kookwedstrijd. Juryleden waren Lonny Garungan, Pascal Jalhay en Jeff Keasberry. Het wedstrijd thema was modernisering van de Indische keuken. Met haar eigen Javaanse Consommé, “show-cased” ze een traditioneel gerecht waarin ze verschillende Franse kooktechnieken toepast..... fusion cooking! In 2016 word ze finalist in het 4e seizoen van
Heel Holland Bakt
en dit brengt veel mogelijkheden!

In 2016 richt ze haar bedrijf Francis Bakt & Kookt op. Als zzp'er heeft ze het naast haar parttime baan bij een multinational, meer dan druk. Naast workshops en demo's heeft ze regelmatig in de keuken gestaan in de laatste 3 seizoenen van Tijd Voor Max van Omroep Max en is ze 2 jaar wekelijks te zien als huischef bij Omroep Brabant in Brabants Bont. De vragen en reserveringen die ze krijgt lopen ontzettend uiteen; jureren van kook- en bakwedstrijden, demonstraties en culinair entertainment op evenementen, fotoshoots voor producten, radio, tv en op beurzen staan en kort geleden zelfs een project met de Australische Ambassadeur.

In 2017 begint Francis aan de Deliciously Healthy Tour bij de multinational, DSM. Door deze tour gaat ze het bedrijfsleven in met haar talenten. Het thema is "gezond eten kan ook lekker zijn" en daarmee geeft ze mini kook- en bakworkshops gecombineerd met proeverijen. Haar inspanningen zijn een schoolvoorbeeld van hoe haar passie, talent en drive naadloos aansluiten op duurzame inzetbaarheid, een steeds belangrijker onderwerp in het moderne bedrijfsleven. Tijdens deze tour inspireert ze mensen om op zoek te gaan naar eigen talenten en motiveert ze om lef te hebben en er iets mee te doen.

Ze heeft hart voor goede doelen, Villa Pardoes en sinds kort ook Open Doors.  In 2017 gaat ze een samenwerking aan met Villa Pardoes en Bakker Bart door een gebak te ontwerpen waarvan de opbrengst geschonken wordt aan de Villa. In 2018 gaat ze ook workshops aan de gasten van de Villa geven. 

In 2019 ziet Basisboek Indonesisch het daglicht, een eerbetoon aan haar moeder, haar roots en de Indische gemeenschap. In dit boek draagt ze haar kennis en levenswijze over aan anderen. Van de ene thuiskok naar de ander. In het zelfde jaar maakt ze een mini kookserie Makan Mee Met MAX, een onderdeel van Kook Mee Met MAX van Omroep Max. Hiermee draagt zij de toegankelijkheid van de Indische keuken over. 

In 2020 word er al hard gewerkt aan nieuw projecten, waaronder in het najaar het uitkomen van haar nieuwste boek. Haar culinair reis "Culinair Java" is i.v.m. Corona even uitgesteld, maar staat z.s.m. weer op de planning. Daarnaast lopen er ook andere projecten die nog even geheim blijven.

In november 2017 ziet haar eerste eigen kookboek het daglicht, Francis Bakt & Kookt Thuis. Hierin bundelt ze haar lievelingsrecepten en vormt een basis voor veel meer activiteiten.

"wat is leuker dan bezig

te mogen zijn met je passie

en hoe mooi is het als anderen er ook

blij van worden"

Francis Kuijk