Ketupat%20Lebaran.%20Traditional%20celeb

DOE JE MEE?

 

Inschrijven voor de workshop gaat via de link hieronder. Je ontvangt  een bevestiging met betalingsverzoek.

Basiscursus Indische Keuken

Demo- & Meekookshop / 6x 120 minuten / Prijs: Euro 75.00

Les document wordt vooraf gestuurd

 

Het fundament als je deze keuken wil leren koken .....

In deze cursus maak je kennis met de fundamenten van de Indische keuken. Het is een combinatie van een deel demoshop (demonstratie, theorie) en meekookshop (praktijk) want in elke les kan er 1 of 2 gerechten meegekookt worden. Aan het einde van de cursus heb je genoeg kennis opgedaan om heerlijke authentieke gerechten te kunnen maken die ook een goede basis zijn voor je eigen rijsttafel. 

Cursus inhoud;

Les 1: De 25 Basis Ingrediënten

(Theorie) De meest gebruikte kruiden, specerijen en ingrediënten komen aanbod.

(Praktijk) Je krijgt een boodschappenlijst voor een aantal verse kruiden die we samen gaan voorbereiden zodat je een voorraad in de vriesvak hebt om altijd aan de slag te kunnen.

Les 2: Boemboe Maken

(Theorie) In veel Indische gerechten is de boemboe (kruidenmengsel) de basis. Het kan eenvoudig of complex zijn in smaak en ingrediënten combinatie. In deze les gaan we aan de slag hiermee. Ik laat zien hoe het werken met een vijzel er aantoe gaat en ook een keukenmachine.

(Praktijk) Het bekende gerecht Rendang is typisch een gerecht waar de meest gebruikte technieken aan te pas komen. Daarom maken we dit gerecht samen, een mooi begin.

Les 3: Saté

(Theorie) Geen rijsttafel of BBQ is compleet zonder een saté soort. Kip, rund- of varkensvlees of lamsvlees ... ik leg uit waar je op moet letten. Want een Indische saté is echt anders dan een bistro sateetje.

(Praktijk) We maken samen saté ajam (kip) en een pindasaus van pinda's.

Les 4: De rijsttafel 

(Theorie) Wat kan, mag en hoort bij een rijsttafel. En als het wat feestelijker mag, wat kunnen we dan? Tijdens deze les behandelen we wat de mogelijkheden zijn en inclusief het maken van een Tumpeng.

(Praktijk) Samen maken we ajam betutu (kruidige gebraden kip) wat een pronkstuk is op ieder rijsttafel en sajoer lodeh een groeten gerecht die op de rijsttafel thuis hoort.

Les 5: Vegetarisch

(Theorie) Er is vandaag de dag veel verkrijgbaar in de supermarkt op vegetarisch gebied. Vlees vervangers en sauzen genoeg. Maar hoe pas je het toe? In deze les geef ik tips mee zodat je zelf kan experimenteren.

(Praktijk) We maken een vegetarische saté van ei en ook een heerlijk gestoomde groenten gerecht, oerap.

Les 6: Bijgerechten, rijst & mie

(Theorie) Er zijn talloze bijgerechten; nat, droog, groot, klein, strooisel, sambals. Ik vertel over de mogelijkheden en waar ze bij passen. We bespreken ook de mogelijkheden voor rijst & mie, want die zijn er genoeg.

(Praktijk) In deze slot les (die waarschijnlijk iets langer duurt dan 2 uur) maken we perkadel djagoeng (maiskoekjes), sambal nanas (je raad het al, sambal van ananas) en het feestelijke nasi kuning (gele rijst).

Hoe de cursus in z'n werk gaat;

  • Je ontvangt vooraf elke les een boodschappenlijst.

  • Je krijg een lijst met de nodige kookgerei die je klaar kunt leggen.

  • Ook instructies voor mis-en-place zodat het een en ander aan ingrediënten voorbereid is voor aanvang van de les.

  • Vóór de les heb je alles klaar staan en/of in handbereik.

  • In het praktijkdeel zal er soms wel en soms niet voldoende tijd zijn om het gerecht(en) volledig af te maken. Zo niet, dan krijg je instructie voor de laatste afhandelingen.

  • Tijdens de les is er gelegenheid om vragen te stellen via de chat.

Data: 

donderdagen 10, 17, 24 september & 1, 8, 15 oktober om 20.00 uur